top of page
_MG_3760 HD.jpg

Två dagar tillsammans med förskolor i norden


Under två dagar har ca 200 ledare inom Nordiska förskolor lyssnat på , bytt erfarenheter och fått ny inspiration via länk från Finland.


En otroligt fin annorlunda kostnadsfri konferens som väckte många nya tankar och framför allt inspiration till att lära sig mer om förskolor i våra nordiska länder.


Temat för dagarna var Hållbar småbarnspedagogik - Välmående barn, personal och ledare. Vi har i alla våra nordiska länder haft ett tufft år med Corona som har påverkat oss alla ledare, pedagoger och barn och vi längtar alla tills vi kan lämna det bakom oss. Samtidigt var vi alla överens om att vi har lärt oss otroligt mycket under året också som kommer göra att vi fortsätter att utveckla våra verksamheter.






Under båda dagarna fick vi lyssna på Christin Furo som är projektforskare i småbarnspedagogik vid Åbo Akademi. Småbarns pedagogik är för barn mellan 1-6 år i Finland, lika så att de använde begreppet daghem för denna åldersgruppen och förskola som är obligatorisk för barn som är 6 år. Christin gav oss många nya tankar kring hållbart ledarskap för att även barn ska få en hållbar framtid. Detta året har lärt oss att hantera motgångar och vara flexibla och hitta nya lösningar. i våra gruppdiskussioner där vi var representerade från våra nordiska länder så var vi alla överens om att kommunikationen är a/o för att det ska bli ett tydligt ledarskap och att vi använder oss av det verbala språket som inte behöver tolkas. Om ni någon gång får möjlighet att lyssna på Christin kan jag varmt rekommendera att göra det.



Onsdagen började med en föreläsning av Mia Heikkilä biträdande professor i småbarnspedagogik vid Åbo Akademi. Mia har även varit verksam i Sverige och mycket av hennes arbeta är gjort på svenska förskolor, hon har även gett ut flera böcker inom Jämställdhet i förskolan.

Jämställdhet och norm medvetenhet inom småbarnspedagogiken ur ett nordisk perspektiv , var hennes rubrik. Vi har inom de nordiska länderna kommit lika långt inom detta området och det är alltid viktigt att lyfta vikten av normer och värderingar i vårt arbete med barnen. Mia gjorde sin presentation på ett mycket tydligt sätt och jag fick med mig att det finns många barn i våra barngrupper som uppfattar än i dag att de måste bete sig på ett sätt för att inte hamna utanför eller bli bestraffade. Vi måste alla vuxna ta vårt ansvar för att motverka detta i vårt arbete.


Att få lyssna på kunniga människor när de delger sin kunskap och det nya inom forskning är alltid viktigt för att vi ska fortsätta utveckla förskolans arbete och dessa två dagarna har varit fulla med inspiration och filmer från verksamheter i Finland och erfarenhetsutbyte och diskussioner och jag ser fram emot nästa gång vi får mötas och utbyta våra tankar och idéer för att stärka förskolan i våra nordiska länder.



För att vara en bra ledare behöver jag börja med mig själv , hu ser relationen ut till mig själv , äter jag rätt, sover jag bra, får jag fysisk återhämtning och har jag en bra balans/ stress nivå?

Nu ska jag reflekterar över dessa två dagarna och jag hoppas att vi är fler från Sverige som kommer delta nästa år! Nordisk förskola har satt igång ett viktigt arbete! Tack för att vi fick delta!









Comments


bottom of page