top of page
_MG_3760 HD.jpg

Tänk om-låt barnen titta på bildenJag letar efter material till en nyhet och kommer in på sidan "Bildberättande och konsten att läsa bilder" På sidan finns det mycket information om bilder och barnböcker och jag kommer till sidan med olika filmer.

Jag börjar titta på filmen som Litteratur pedagogen Susanna Ekström har spelat in och i slutet av hennes föredrag säger hon en sak som verkligen får mig att fundera. Hur har jag själv gjort när jag har läst böcker för barn genom åren?


Susanna säger, låt barnen titta på bilderna i böckerna innan ni vuxna läser texten. Om ni läser först förstör ni ju allt för barnen. Barnen får inte en chans att gissa vad som ska hända, bygga upp sina förväntningar och se detaljerna i bilderna och skapa en fantasi över vad som finns i bilden. När barnen har fått sin tid med bilden då kan ni läsa.


Hur gör ni när ni läser barn böcker för era barngrupper? Tittar ni på bilderna tillsammans med barnen? Får barnen tid att titta och fundera på vart berättelsen är på väg? Hur tar vi hjälp av bilderna för att utmana våra barns fantasi och möjlighet att sätta ord på det som sker i sagan med sina egna ord?Här kan ni se filmer från bild konferensen i Stockholm 27 januari 2020


Σχόλια


bottom of page