Under våren hade jag möjlighet att lyssna till författaren, läraren och forskaren Emily Joof i samband med att hon var i Sverige för att berätta om sin nya bok Superhjälteprinsessan. I boken får vi möta Thandi och hennes världs bästa kompisar Billie och Ida. Vännerna är bjudna på kalas och inte vilket kalas som helst utan ett superhjälte och prinsesskalas. Vännerna pratar om vad de ska klä ut sig till och Thandi funderar på att klä ut sig till Elsa eller Pippi. Billie och Ida tittar på Thandi och säger men hur ska du kunna vara dem? Kanske om du har peruk säger Ida. Boken skildrar Thandis känslor om varför hon inte kan vara Pippi bara för att hon har mörkt lockigt hår?
Boken öppnar upp för så många fina samtal med barngruppen om normer och värden, varför kan inte Thandi vara Pippi vem har rätt att bestämma det? Vad är en superhjälte och hur blir man en superhjälte , vem bestämmer hur de är och ser ut?
I boken ger Emily oss ett helt uppslag med kvinnliga förebilder som vi tillsammans med barngruppen kan hittar mer information om och lära oss mer om både från verkliga livet och från fantasins värld.
Emily har get ut 10 barnböcker och några av dem finns både på engelska och svenska.
Här hittar ni en lärarhandledning till boken som kan ge mer inspiration om hur ni kan använda den.
Lärarhandledningen på Rabén&Sjögren
För Emily är det viktigt att det finns fler barnböcker där barn kan känna igen sig själva. Något som hon uppmärksammande när hon skulle hitta böcker till sina egna barn, var fanns barnböckerna med prinsessor och superhjältar som hennes barn kan identifiera sig med? När hon inte kunde hitta dem så började hon skriva sina egna böcker. Emily har sina rötter i Gambia, Mali och Frankrike.
Emily hade svårt att hitta böcker om barn med afrikanskt ursprung. Böcker som visar på vardagliga saker, där syskonen leker och bråkar med varandra, då fick hon iden till sin första bok, “Smaka på frukterna! Ella och Louis på resa i Gambia” som handlar om hennes egna barn.
Emily har fortsatt att skriva böcker med detta temat där vi får möta en gambiansk-svensk familj som berättar om de saker de älskar och den känslan som gör att de känner sig hemma i båda länderna. Emily kunde se att hennes barn kände sig både gambianska och svenska och boken blev en plats där båda världar möts på ett enkelt sätt.
Emily forskar även om vikten av hur vi kan använda oss av barnböcker för att skapa mer inkludering i vårt samhälle och vilken viktig del förskolan har i detta arbetet.
En bra bok som jag varmt kan rekommenderar till er förskolas bibliotek , som kan bjuda in till många fina spännande samtal med era barngrupper.
Comments