top of page
_MG_3760 HD.jpg

Ny termin - nytt och välbekant på en och samma gång


Nu är ledigheterna slut för denna gången och en ny termin drar igång i veckan. Barngruppen och pedagogerna samlas igen och utbildningen kommer igång med introduktioner, planeringsdagar och den Covid anpassade vardagen. De första dagarna efter en längre ledighet brukar fyllas av glädje att träffas igen och relationer och lekar som återupptas.


En del barn har längtat till förskolan under helgerna och de har frågar sina vårdnadshavare varje dag om när de ska gå till förskolan och hemma har de berättat vad barnen och pedagogerna gör på förskolan. Vårdnadshavare har berättat för oss att deras yngre barn har gått ut till hallen hemma och tagit på sig skorna, pekat på ytterdörren och sagt förskolan för att visa att de vill till förskolan under ledigheten. Vi hade ett barn en gång som kom till förskolan efter en ledighet som ställde sig i dörröppning men ett stort leende och sa -här har ni mig och började leka utan att säga hejdå till sin vuxna.


För andra barn kan ledigheten och avbrottet från förskolans rutiner innebära en oro och osäkerhet att komma tillbaka. Tiden har gjort att de kända relationerna till barn och pedagoger blir som nya och att komma tillbaka kan kännas både pirrigt, spännande och skrämmande. För de flesta barnen släpper oron när de kommer till förskolan och de blir bemötta av en välkänd pedagog som med sina ord bekräftar att hen ser barnet och berättar vad som kommer hända den närmaste tiden.

För några barn kan det ta längre tid att knyta an till sina pedagoger och börja ta kontakt med de andra barnen igen. Ibland kan barnet bli tryggt genom att barnet går kortare dagar under en period.


För barnen är en av grundstenarna för trygghet att vardagen är förutsägbar. Att veta vad som kommer att hända och i vilken ordning ger barnen möjligheter att vara delaktig och självständigt ta del av förskolans rutiner, aktiviteter och undervisning. För barn som är oroliga är det viktigt att förskolans rutiner är de samma som innan ledigheten så att de känner igen sig och efter ett tag litar på att det är lika samma rutiner och att de vet att imorgon blir det likadant.


Starten på den nya terminen blir lite ny och välbekant för barnen på samma gång.

För pedagogerna blir den också välbekant och ny med eventuella nya kollegor och introduktioner som ska bli en del av förskolan.

Vi hoppas att ni har fått tid till återhämtning och önskar er en fin start på terminen.


Comments


bottom of page