top of page
_MG_3760 HD.jpg

Historien bakom Alla hjärtans dag


I förskolans pratar pedagogerna dagligen om vikten av att vara en bra vän, hur ska vi vara en bra vän och pedagogerna hjälper barnen att lösa konflikter som uppstår med kamraterna det är en del i vårt uppdrag.

Pedagogerna ska ge barnen förutsättningar för att samarbeta och förstå de regler som finns och lyssna på kamraternas åsikter och tankar för att det ska bli ett så bra klimat i gruppen som möjligt.


Så i förskolan är det kanske alla hjärtans dag varje dag..........


Historien bakom alla hjärtans dag är gammal. I de länder med den katolska kyrkan har dagen 14 februari firats ända sedan 400-talet. Då skulle de uppmärksamma helgonet Valentinus, det fanns många helgon med det namnet så det råder lite olika meningar om vem han egentligen var . Det skulle firas med en medeltida vårfester. Det är här en av de romantiska kopplingarna kommer in när flickor och pojkar på lek parades samman inför våren och sommaren.


Det går också att läsa att Valentin var de förälskade ungdomarnas skyddshelgon. Enligt legenden så var det en präst som hette Valentin i antikens Rom som kan kopplas till alla hjärtans dag firande. Det berättas hur han plockade blommor i klostrets trädgård som han sedan gav till unga kärlekspar, vem vet kanske rosor? Så småningom om skulle han avrättas och då smugglades det ut ett kort eller brev till fångvaktarens dotter som han var förälskad i, det första Valentins kortet.


En annan spännande läsning är att det kopplas till att på de brittiska öarna trodde de att fåglarna den 14 februari hittar sin partner för att para sig. Detta skulle vara inspirerande för pojkar och flickor att hitta sin framtida partner. I Sverige historiskt är det pingsten som kopplas ihop med kärleken och än i dag är det många som väljer att gifta sig under pingsten.


Alla hjärtans dag uppmärksammades första gången i Sverige 1956 av NK, då inföll den på skottdagen den 24 februari, efter det så ändrades det även till den 14 februari i Sverige. Vi fick mycket av våra influenser från USA kring hur vi valde att uppmärksamma dagen med rosor och kort och många uttrycker att det är handelns dag. Det dröjde dock tills 1990 talet innan dagen hamnade i våra almanackor i Sverige.


Vist kan det vara trevligt att uppmärksamma alla hjärtans dag eller vänskaps dagen som den kallas på vissa håll i världen och kanske passa på att skapa några fina kort barnen kan ge till kamraterna eller någon de tycker om även om varje dag i förskolan handlar om vänskap.


Vill ni läsa mer kan ni hitta information här

Institutet för språk och folkminnen

Nordiska museet


Commenti


bottom of page