Snart är det dags för Halloween och många förskolor fylls av spöken, häxor, läskiga varelser och många andra figurer. Halloween är en ganska ung tradition i Sverige och under den korta stund den har funnits har det vuxit fram traditioner i förskolan kring den. Förskolor anordnar bland annat maskerad, dans och läskiga mellanmål.
På vår förskola var det barnen som införde halloween. De ville ha det på förskolan precis som deras äldre syskon hade på skolan. Första året kallade vi festen för halloween och barnen klädde ut sig väldigt läskigt och många barn blev rädda då. Nästa år gav vi festen namnet höstmaskerad och införde några restriktioner kring utklädningarna som att inga heltäckande masker eller heltäckande ansiktsmålningar.
I förskolans läroplan står det att förskolans uppdrag är att överföra och utveckla kulturarvet från generation till generation. Vi får se om halloween blir en del av vårt kulturarv så småningom. Många av de traditioner vi firar nu har influenser från andra kulturer och är i en ständig förändring.
En tradition med långa rötter
På Irland redan på förkristen tid firades sommarens slut och vinterns början med en fest. Natten mellan oktobers slut och novembers början var full med trolldom, magi och övernaturliga väsen var extra aktiva då. Under denna natt kunde människor också få sin framtid spådd. Från sent 1700-tal finns det skrifter som beskriver att barn och unga män hittade på upptåg och hyss denna natt. De klädde ut sig med djurhudar och ansiktsmålningar. De gick runt, sjöng, hittade på hyss och förväntade sig mat för sitt besök.
Under 1800 talet utvecklas halloween till mer den halloween vi känner igen. Med de Irländska influenserna och traditioner från andra invandrargrupper och från den amerikanska ursprungsbefolkningen blir den 31 oktober en fest med influenser från skördefester och föreställningar om de döda och andar.
På 1950 talet börjar barn I USA med bus eller godis traditionen och på 1990 talet får traditionen med Halloween en stor spridning i Sverige, speciellt bland barn och ungdomar.
Traditionen med pumpan som karvas ur har sitt ursprung från Irland där rovor eller betor karvades ut och användes som lyktor.
Halloween tips
Mellanmål
Av clementiner kan du göra pumpor genom att skala dem och använda en bit selleri eller gurka som pumpans skaft.
Spökbananer gör du genom att skala bananerna och dela dem på mitten. Ge spöket ögon och mun med russin.
Peta ett litet hål med en tandpetare så fäster russinen bättre.
Av en paprika kan du göra en minipumpa. Skär av locket på paprikan och sedan ögon och en mun med en liten kniv.
Fyll paprikan med olika grönsaksstavar.
Dekoration
Med hjälp av piprensare som ben kan barnen göra spindlar av kottar, kastanjer och garn.
Spöken kan barnen göra av kräppapper och en liten kula av frigolit eller bomull. Det går också att använda flörtkulor. Klipp till en bit dubbel kräppapper och lägg den över kulan. Tryck till pappret så att det blir en hals. Pappret kommer att vara skrynkligt och bilda en hals och efter ett tag öppnar den sig lite. Vill ni ha en mer markerad hals kan du använda lite tråd. Om spöket ska hänga kan ni sy igenom kulan med en tråd.
Av strumpor som har blivit av med sitt par kan barnen göra spöken. Vik in strumpans skaft in i strumpan till lagom höjd på spöket. Fyll spöket med tidningspapper eller något annat så att den blir stadig. Rita eller klistra på ögon.
Plocka rönn blad med barnen och måla dem vita. Rita eller klistra på ögon.
Ett spöke blir det om ni viker en engångstallrik fyra gånger så att det blir en triangel. Den är färdig som den är men barnen kan också klistra på silkespapper eller bitar av spetstyg. Ögonen kan barnen rita dit eller klippa ut bitar av svart papper.
Av muffins formar kan barnen göra små spöken. Ha ett finger inne i formen och tryck till dem med din hand. Rita ögon, klart!
Rita siluetter av spöken och fladdermöss och häng upp den på väggen.
Fladdermöss kan barnen göra av kottar eller av tomma toarullar. Klipp ut vingar och sätt fast dem mellan kottens fjäll med lite klister. Klistra på ögon och tänder.
Måla toarullen brun och klipp ut vingar. Klistra fast vingarna och rita eller klistra på ögon och tänder.
Pumpor kan barnen göra av tomma små papperspåsar. Måla påsen orange och vid öppningen grön. När påsen har torkat fyller du den med till exempel tidningspapper. Snurra till öppningen så att den bildar ett skaft. Knyt ihop påsen med ett snöre.
Pumpa kan du också göra genom att måla en engångstallrik och limma på ögon och mun.
Rosta kärnorna
När du har karvat ur din pumpa kan du rosta kärnorna och äta upp dem.
Sätt ugnen på 175°.
Skölj pumpakärnorna noga och få bort så mycket fruktkött som möjligt.
Torka kärnorna med hushållspapper eller en kökshandduk.
Fördela ut kärnorna på en plåt med bakplåtspapper. Se till att inte stapla kärnorna på varandra, så de rostas ordentligt.
Ringla olja och strö salt (och andra kryddor du själv vill ha) på kärnorna.
Rosta i cirka 20-30 minuter. Rör om några gånger under tiden.
Du kan också steka kärnorna som är blandade i olja och salt i en torr het stekpanna.
Mer information om Halloween
Comments