top of page
_MG_3760 HD.jpg

Hänger du med i barnens dino snack?

Det är något speciellt med dinosaurier som lockar barnen till att lära sig långa och krångliga namn och att hitta kategorier bland djuren som kött och växtätare. I så gott som varje förskola finns det också barn som specialiserar sig i kunskaper om dinosaurierna och som kan mer om hur de såg ut, vad de heter eller hur de levde än vi pedagoger.

Författaren Sarah Sheppard har skrivit flera mycket uppskattade böcker om dinosaurier och i våra barngrupper blev de snabbt älskade och sönderlästa av barnen. Illustrationerna i böckerna är färgstarka och texten fångar läsaren/lyssnaren.


Till Sarahs bok Dino Deluxe har det även gjorts en biblioteksutställning som 2018 var på turné på olika bibliotek i Sverige. Till utställningen finns det en lärarhandledning som vänder sig till lärare i skolan men mycket av det går att använda även på förskolan i undervisningen med de äldre barnen.

Handledningen börjar med tips till läraren om att läsa högt, fråga många frågor och att synliggöra barnens förkunskaper om dinosaurier. Sedan följer en ordlista med begrepp som har anknytning till dinosaurierna levnadssätt, tiden de levde i och mer. I handledningen finns det fakta blad med bilder och text om till exempel hur dinosaurierna grupperas i olika gäng, fakta om olika dinosaurier och om de la ägg eller inte. Fakta bladen innehåller frågor som pedagoger och barnen kan reflektera och prata om tillsammans och tips på hur elever och lärare kan fortsätta arbeta i klassrummet. En del av dem går att använda i förskolan och andra behöver göras om en del.
I går kom det ut en ny faktabok om dinosaurier av Julia Wiberg med färgstarka illustrationer av Sanna Borell. Boken är lättläst, med lagom mycket text och precis som titeln säger enkla och roliga fakta om Dinosaurier. Julia och Sanna tar ut svängarna lite i färgsättningen av dinosaurierna då ingen vet med säkerhet hur de såg ut. I boken skriver Julia också ut hur de olika namnen uttalas fonetiskt, en stor hjälp för oss pedagoger. Många barn känner igen Julia från SVT barn programmet Djur med Julia.

Med hjälp av Sarah och Julia kan vi alla bli Dino experter och fortsätta bli fascinerade av dessa fanatiska djur.Här är länken till lärarhandledningen

Comments


bottom of page