top of page
_MG_3760 HD.jpg

En snö regnig lördag i Hökarängen


Barnböcker är spännande att använda i vår undervisning och att kunna få möjlighet att träffa författarna och illustratörerna bakom böckerna är extra roligt.

Så i ett snö regnigt Stockholm i lördags tog jag chansen att lyssna på Sarah som var inbjuden till vår lokala barnbokhandel i Hökarängen, Boksokgen. Sarah Sheppard har gett ut nya böcker om våra djur i staden, en för våra yngre och en för våra äldre barn.


Förväntningarna bland barnen som var utspridda i hela butiken sittande på golvet , kuddar, filtar och i knäet på vårdnadshavarna var höga. Sarah har gett ut flera barnböcker om allt i från dinosaurier, till djur i havet, i skogen och nu var det dags för djuren i staden och många barn berättade glatt för henne att de läst hennes böcker på "föris". Sarah läste delar ur boken om Djuren i staden och barnen fyllde glatt i med deras kunskap om de olika djuren som fanns med i boken. Även vi vuxna fick lära oss en massa nya saker om djuren som finns runt husknuten.


Sarah berättade att hon har valt att skriva dessa böckerna för vi ibland glömmer bort de vilda djuren som finns nära oss som bor i städer, vi måste inte alltid ut till en skog för att kunna se djuren. Flera djur har valt att flytta in till ställen där människorna bor för det helt enkelt är lättare att hitta mat där, det kan också vara lite varmare och säkrare eftersom det finns färre rovdjur i staden. I boken får vi lära oss en massa nya saker om gråsparvar som valt att helt och hållet flytta från skogen in till där människor bor till räven som är vaken på natten när vi människor sover.


Sarah är även illustratör till sina böcker och fyller bilderna med en massa extra spännande saker att prata med barnen om när vi läser dem. Visste ni att duvor är otroligt smarta fåglar som kan lära sig massor av saker som räkna och se skillnad på olika konstnärer? Stadens kyrkogårdar är smörgåsbord för andra djur, vilka? Jag kan varmt rekommendera Sarahs böcker, ni kan använda dem i er undervisning på så många olika sätt.


Vilka djur har ni sett runt er förskola? Bor ni nära en stad eller by eller nära en skog?Via kulturrådets hemsida finns det möjlighet att boka författarbesök som kan komma ut till förskolor runt om i Sverige, det är en spännande upplevelse för barnen att få möjlighet att ställa alla sina frågor och funderingar till de som ritar och skriver våra fantastiska barnböcker. Vi närmar oss internationella barnboksdagen den 2/4 så passa på att läsa lite extra mycket böcker tillsammans med era barngrupper och prata om allt som händer i dem.
Comments


bottom of page