top of page
_MG_3760 HD.jpg

Det är så härligt att vara i solen

Sol och värme är härligt och underlätta

både för barn och pedagoger vid

utevistelsen. Inget krångel med många

lager kläder och vi kan undersöka många

saker ute med bara händerna utan att

frysa.


Solen är härlig men också farlig. Barns hud är mycket mer känslig än vuxnas och behöver skyddas mot solens starka UV strålar för att inte bränna sig.

På förskolan kan pedagoger förebygga att barnen bränner sig genom att vistas mycket i skuggan eller att inte vara ute i solskenet mellan 11:00-15:00 en längre stund när solen UV strålar är som starkas på sommaren. Skogen eller skogsdungar med träd och buskar ger skugga som minskar solens UV exponering med hälften av vad strålningen är utan skugga. Vid sjöar och andra vatten reflekterade strålningen från vattenytan och strålningarna kommer då både uppifrån och nerifrån. Vid vattnet är det också ofta en bris eller vind som gör att det inte känns hur varma solens stålar är.

Vid samlingar eller fruktstunder skyddar det barnens ansiktet om alla barn sitter med ryggen mot solen de gånger gruppen inte sitter i skuggan.

Strålsäkerhetsmyndigheten tipsa om ett enkelt sätt att konkretisera hur stark solens UV strålar är på olika tider av dagen.Bästa skyddet mot solens strålar är kläder. När kläderna sitter löst ger de mer skydd än när de sitter tight på kroppen. Mörka färger skyddar bättre än ljusa och täta tyger bättre än tunna. Solskyddsmedel ska användas som komplement till kläder och för barn finns det rekommendationer om hur krämen ska vara och hur mycket det går åt vid varje smörjning.

För att skydda huvudet och skugga ögonen är det bra med en solhatt eller keps. Kepsen/solhatten går bra att blöta ner vid riktigt varma dagar för lite svalka.


På Strålsäkerhetsmyndigheten kan du också beräkna hur lång tid din barngrupp, utifrån var ni är i Sverige kan vara ute i solen utan att det är en fara för att bränna sig.

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/sol-och-solarier/rad-och-rekommendationer/berakna-min-soltid/


Regionalt cancercentrum Mellansverige har i samarbete med Strålsäkerhetsmyndigheten gjort en digital utbildning om solens UV strålar och hur vi kan skydda oss mot dem. Du hittar den här i länken.


https://solvanor.learnways.com/


Vi önskar er sköna soliga sommardagar!


bottom of page