top of page
_MG_3760 HD.jpg

Den livsviktiga sömnen

Nu, veckor efter att vi har gått över till sommartid har de flesta av oss kommit in i rytmen igen efter den förskjutna tiden med läggdags och väckning på morgonen. Sömnen är viktigt för oss alla både barn som vuxna och och bristen på den kan påverka hur hela vår dag blir och på lite längre sikt även vår hälsa.På förskolan ska pedagogerna erbjuda barnen en balanserad dag med aktivitet och vila anpassad efter deras behov och vistelsetid och för de yngre barnen på förskolan innebär det också sömn.

I ett av avsnitten av programmet Fråga doktorn på SVT är sömn- och stressforskaren Jon Axelsson gäst och hela avsnittet, ca 45 minuter handlar om sömnen. I programmet berättar Jon varför sömnen är viktig för vår utveckling, lärande och hälsa och hur olika metoder kan hjälpa till så att sömnen infinna sig.

I början berättar Jon om sömnens betydelse för vår inlärning och under programmet svarar Jon på frågor om äldres, barns och ungdomars sömn och runt 12:30 pratar Jon om vilan och barns sömn på förskolan. Han berättar bland annat att det är intensivt för barnen att vara på förskolan och att alla barn behöver vila på något sätt.

Programmet är lättsamt och ger en inblick i hur viktig sömnen är.


Hur har ni organiserat er vaken vila? Ger den barnen möjlighet att vila?


I programmet säger Jon att om barnen somnar på vilan på förskolan behöver de sova. Hur samarbetar nu med vårdnadshavare när det är dags för barn att sluta sova på vilan?


Rutiner innan läggdags är viktiga sägs det i programmet. Vilka knep och trix använder ni för att barnen ska somna?


Här är länken till programmet

Comentários


bottom of page