top of page
_MG_3760 HD.jpg

De surrar och låter och tack vare dem får vi äpplen.


Det händer så otroligt mycket i naturen just nu och det är spännande för barnen att upptäcka tillsammans med oss pedagoger. Genom att ta en tyst promenad tillsammans med barnen och lyssna på alla ljud som finns i naturen, kanske lära de sig upptäcka skillnaden på några olika fågelarter som sjunger, eller få höra när tallens kottar släpper fröna eller en humla som surrar runt för att leta efter pollen och nektar. Naturen ser olika ut kring våra förskolor och vi upptäcker nog olika ljud beroende på om vår promenad är nära ett större samhälle eller i närheten av en skog.


De senaste åren så har det funnits flera kampanjer om vikten av att hjälpa våra insekter som pollinerar våra växter och även i år så kommer lyfts det att insekterna fortfarande behöver hjälp. I förskolan kan vi till exempel plantera blommor som humlorna och fjärilarna tycker om att suga nektar i från.


När humlan flyger runt i till exempel en blomma vi planterat eller en äppelblomma kan pollenkorn från en annan äppelblomma fastna och blomman pollineras för att sedan på hösten bli ett äpple. Hallon, blåbär, svarta vinbär och äpplen är några exempel på bär och frukt som vi till stor del kan tacka humlorna för. I Sverige finns det nära 40 olika arter av humlor som vi ska vara rädda om och hjälpa.


Ett annat sätt att hjälpa våra insekter kan vara att tidigt på våren sätta ut sockervatten så insekterna får energi från sockret och sedan längre fram på våren och sommaren se till att det finns vatten för dem att dricka när de är törstiga. Genom små gärningar så hjälper vi insekterna och ger barnen förutsättningar att reflektera över dilemman som kan uppstå i naturen och hur vi tillsammans kan göra skillnad. Vi ger även barnen förståelse för hur ett kretslopp kan se ut där humlan är viktig för att vi ska kunna få äpplen att äta till hösten.


På URplay kan ni tillsammans följa humlan Djojj på hens olika äventyr med sina vänner.


Här kommer ett tips på en skapande aktivitet som ni även kan göra med era barngrupper som inte kräver så mycket material och lättsamt går att göra utomhus tillsammans. Ni ska skapa er alldeles egna humla.


Ni behöver

  • tall eller grankottar

  • garn

  • piprensare

  • ull

  • sax

  • någon form av lim

  • något att göra vingar av, vi valde plast från ett lock.

  • ögon


Låt barnen välja en kotte som de vill använda som humlans kropp. Sedan kan de välja hur de vill färglägga humlans kropp med hjälp av garn, piprensare eller färgad ull. Även de yngre barnen kan göra denna humla, det är bara att snurra in valt material i kotten och det fastna av sig själv. Sedan kan barnen klippa ut vingar och trycka in i kotten, kan vara bra att ha lite lim så de fastnar. Om barnen önskar kan de klistra på ögon. Så nu är det bara att flyga runt och hjälpa humlor och andra insekter att hitta blommor att pollinera.Comments


bottom of page