top of page
_MG_3760 HD.jpg

Boktips - inför romernas internationella dag 8 april

Den 8 april är det romernas internationella dag och inför det vill vi tipsa om några böcker.


Författarna Karin Salmson och Marie Tomicic har skriv tre böcker efter att de har samtalat med romska barn i Linköping. Författarna använder namnet Marin Salto, en hopslagning av deras båda namn och böckerna är utgiva av förlaget Råå ord & bild AB.

Alla böckerna har romska barn som huvudkaraktärer och handlar om situationer som alla barn kan hamna i, uppleva och känna igen sig i.


I Camping och Kurragömma ska Rositas vän Emma hälsa på på Campingen där Rosita bor. I boken leker de kurragömma och Rositas pappa är med och leker. Han är väldigt bra på att gömma sig, kanske för bra.


I Badbomber och simhopp är Mertsi på badhuset och barnen där hoppar från hopptornet och åker vattenrutschkana. Det vill Mertsi också men det är väldigt långt ner till poolen från hopptornet och vattenrutschkanan.


Boken Dansbus och kaktrubbel handlar om Selma som ska uppträda med en dans för hela skolan. Hon är nervös och kan inte sova på natten innan uppträdandet.

Böckerna är illustrerade av Marcus Gunnar Pettersson.


Böckerna finns också på fem varianter av romani chib hos Olika förlag.


Du kan genom att ladda ner Kungliga bibliotekets app Bläddra titta och lyssna på böckerna på fem varianter av romani chib. Där finns det även böcker att lyssna på på samiska.


I denna länk kan du bläddra lite i boken. https://www.provlas.se/bladdra/9789187413643/bottom of page