top of page
_MG_3760 HD.jpg

Börja med RUS-modellen, steg för steg artikel 28- Sätter själv ord på sina egna känslor

Denna artikel ingår i vår serie om RUS, Relations Utvecklings Schemat. För att du ska hitta dem enkelt heter de alla likadant, Börja med RUS - steg för steg och är numrerade så du vet i vilken ordning de skall läsas.


Du hittar mer information om RUS modellen och de olika stegen här RUS modellen och du hittar översikten över alla stegen i RUS modellen och loggböckerna på sidan RUS Loggböcker.


I vår Academy har vi en digital grundkurs i RUS modellen RUS Grundkurs där vi går igenom alla stegen, hur du arbetar med modellen praktiskt i vardagen. Medlemmar på sidan har 10 % rabatt på utbildningen.


Område 4 - Benämna världen

4a. Förstår ord.

4b. Pekar + säger ett ord.

4c. Sätter ord på det som sker med hjälp av en pedagog.

4d. Sätter själv ord på det som sker, det man har, hur något är.

4e. Sätter själv ord på det som har hänt.

4f. Sätter själv ord på det som ska ske.

4g. Sätter själv ord på sina egna känslor.


Att sätta ord på sina känslor

Med att sätta ord på sina känslor i RUS modellen menar vi när barnet kan berätta om sina egna känslor som glad, ledsen eller arg och använda dem i olika situationer på förskolan. För att använda orden för känslor behöver barnen förstå begreppen och veta hur det är att vara arg, ledsen eller glad och skillnaderna mellan dem. Ju fler ord barnen har för olika känslor desto tydligare kan de berätta hur de mår och hur de upplever sin vardag på förskolan.


4 g Sätter ord på sina egna känslor

Detta är det sjätte steget i område 4 benämna världen


På förskolan Björken ska det hända spännande saker. På sångsamlingen ska förskolan få besök av två pirater. Barnen är förväntansfulla och pratar mycket med varandra om piraterna. På morgonen när Eskil kommer med sin mamma till förskolan frågar mamman en pedagog om det är idag det är sångsamling och pirat besök. Pedagogen svarar att det är i dag och att det ska komma två pirater på besök. Eskil frågar när de ska komma och pedagogen förtydligar. Eskils mamma som sitter på huk säger till Eskil ” det ska bli kul” Då svarar Eskil med att nypa sig själv och sedan mammans kinder. Jaa Jag blir så glad säger han.


Innan piraterna ska komma leker barnen i hemvrån. Elin och Jesper leker familj och i leken är det dags att gå till förskolan. Elin säger med sin stränga röst. Nu är jag ledsen på dig, sluta tjafsa och kom. Jesper säger ja, ja och följer med.


När dagen börjar lida mot sitt slut får hela bostadsområdet strömavbrott och förskolan blir mörk som natten. Några barn blir oroliga även efter att pedagogerna har hämtat ficklampor. Signe söker sig till pedagogen och säger. Jag är rädd, kommer monsterna nu?


Ett av förskolan Idets rum har förvandlats till en djungel där tigrarna bor. Barnen har byggt en koja och rollerna i leken är fördelade. Några barn är tigrar och andra är människor som bor i kojan. Efter ett tag kommer Tamara in i rummet. Hon springer runt barnen och börjar putta på dem. Nora som har byggt kojan blir arg och ställer sig med händerna i sidan och säger Stopp du förstör vår koja. Tamara lyssnar inte utan fortsätter med att springa runt. Nora får då hjälp av Erik och tillsammans säger de Stopp, du får inte förstöra.


När Tamara stannar upp lägger hon sig på kuddarna. Nora är nu nära till gråt och hon säger stopp. Stopp jag är jättearg på dig! Tamara sätter sig upp och tittar på Nora. Hon ser att det är allvar. Försiktigt frågar hon. Får jag vara med. Nora säger ja, om du inte förstör. Erik håller med. Tamara vill vara en gepard i leken. Nora säger att det finns bara tigrar och att Tamara kan vara en mammatiger. Det accepterar Tamara och leken tar ny fart.


Vad såg pedagogerna?

Pedagogerna hör att barnen använder ord för olika känslor för att berätta vad det tycker och hur de mår.Jag tycker det är jätte roligt att få vara Troll

Mer om RUS modellen

Du hittar mer information om RUS modellen och de olika stegen här RUS modellen och du hittar översikten över alla stegen i RUS modellen och loggböckerna på sidan RUS Loggböcker.


I vår Academy har vi en digital grundkurs i RUS modellen RUS Grundkurs där vi går igenom alla stegen, hur du arbetar med modellen praktiskt i vardagen. Medlemmar på sidan har 10 % rabatt på utbildningen.

Comments


bottom of page