top of page
_MG_3760 HD.jpg

Älskade rackarunge -Jågloe

Tisdagen den 6 februari är det Samernas nationaldag och den firas till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Tråante/ Trondheim år 1917. Den samiska nationaldagen samlar alla med samiskt ursprung över nationsgränsen Sverige, Finland, Norge och Ryssland.


Ett av förskolans uppdrag är att ge våra barngrupper i förskolan kunskap om våra nationella minoriteter som är judar, sverigefinnar, romer, tornedalningar och samer som även är ett urfolk. Vi har även uppdraget i att skydda och främja de nationella minoriteternas kultur och språk och det innebär att vi behöver grundläggande kunskap kring våra nationella minoriteter. Att uppmärksamma våra nationella minoriteter är ju viktigt att vi gör som en del under hela vår utbildning och vid många tillfällen under året. Det finns mycket inspiration på olika sidor att ta del av för att öka vår kunskap.


På Sametingets hemsida finns det en massa tips och inspiration kring hur ni kan uppmärksamma Samernas nationaldag med era barngrupper. Ni kan skriva ut det fina materialet och tillexempel prata om hur djuren låter eller lyssna på sångtexter som det även finns ljudfiler till.


Vi har under åren skrivit flera artiklar med tips och inspiration kring var ni kan hitta mer kunskap kring våra nationella minoriteteran, dessa tips och inspiration hoppas ni har glädje av.

Bild från förskolan Norrskenet i Stockholm


Comments


bottom of page