8 mar 20224 min.

Kurragömma för alla åldrar

I alla åldrar upplever barnen en spänning i att leka kurragömma lekar. I situationen där barnet har gömt sig på sitt sätt och tills man blir hittad kan till och med spänningen vara olidligt. Att uppleva spänningen vill de flesta barnen uppleva igen och igen så kurragömma lekarna på förskolan brukar vara mycket populära.

De första titt-ut lekarna

Att leka titt-ut med någon som barnet känner väl är en av de första lekarna barnet leker. I början leks den med bara orden titt-ut för att sedan fortsätta med att den som leker med barnen blundar eller gömmer sitt ansikte i händerna. När ansiktet är gömt växer spänningen i väntan att se ansiktet igen. Barnen brukar också tycka det är spännande när de göms under en tunn filt av den vuxna som den vuxna sedan dra bort snabbt eller långsamt. När barnet själv kan dra bort filten gör barnet det ofta mycket fort.

Jag se inte dig, då ser du inte mig

När barnet är något äldre kan hen vara med i de först kurragömma lekarna när hen gömmer sig själv. Ofta sker det när barnet är helt synligt och barnet blundar eller håller för ögonen. I barnets värld syns inte barnen för barnet ser inte den som letar eller något annat heller. I leken med den vuxna växer spänningen genom att den vuxne frågar, var är (barnets namn) har någon sett (barnets namn)

När barnet leker på detta sätt räcker det också att den vuxna inte ser barnet även om barnet har ögonen öppna för att barnet upplever att det inte syns.

Vid matbordet har vi lekt denna lek många gånger när barnen börjar bli klara med maten. Pedagogen som sitter med barnen vid bordet frågar alla var till exempel om någon har sett Noor, var är Noor. Noor sitter vid bordet och väntar med spänning att pedagogen ska se henne. De andra barnen börjar peka på Noor och säger där är hon. Var, jag ser inte kan pedagogen säga för att öka på spänningen. Efter en kort stund vänder pedagogen blicken mot Noor och ser henne i ögonen och säger Ja där är du. Leken fortsätter med att pedagogen säger andra namn.

Gömma hela kroppen och stanna i gömmet

När barnet börjar gömma hela sig för att inte synas kan det vara för spännande att stanna kvar i sitt gömställe. När den som letar frågar, var kan barnet vara eller när den letar tittar på andra ställen än gömstället och säger nä inte här heller kan barnet komma fram från sitt gömme och ropa här är jag. Barnet kan också när andra barn ska hittas hjälpa den som letar genom att peka eller tala om var barnen gömmer sig.

Kurragömma blir en regellek

När barnet kan förhålla sig till de regler som ingår i att leka kurragömma är det roligt att leka många olika kurragömma lekar.

I regel lekarna behöver barnen kunna:

  • Kunna räkna och blunda, inte titta tills de andra barnen har gömt sig

  • Gömma hela sin kropp och hålla sig gömd en längre stund

  • Komma fram när hen är hittad

  • Acceptera att hen är hittad som en del i leken

  • Acceptera att bli nästa letare

  • Komma fram när leken är slut och det är fritt fram.

Här är tips på några lekar där barnen gömmer sig:

Barnet bakom trädet

Ett eller två barn gömmer sig genom att hålla händerna för ögonen mot en trädstam. Resten av barnen bildar en ring runt barnen. Barnen i ringen sjunger sången och medan ringen är i rörelse. När sången är slut och barnet hör Tindra kom fram tar barnet bort händerna för ögonen och här hittad.

(mel: Gubben i lådan)

Tindra bak trädet,Tindra bak trädet

vad har du för dig, sover du?

Tittar du på djuren, ute i naturen?

Tindra bak trädet kom fram

Tjooho

Pomperipossa

Alla deltagare rör sig fritt över på platsen där ni leker.. En person är häxan Pomperipossa med sin käpp och mantel (filt). När Pomperipossa dunkar med käppen i golvet förvandlas alla till stenar. Barnen gör sig så små det kan genom att kura ihop sig.

Pomperipossa lägger sin mantel över en deltagare så att denna inte syns alls. Sedan dunkar Pomperipossa igen med sin käpp i golvet. Då vaknar alla och ställer sig upp, utom personen under manteln. Det gäller för de övriga deltagarna att komma på vem det är som ligger under manteln.

Harens mamman

Denna lek passar att leka när barngruppen är ute och går. Barnet eller pedagogen som går först är harens mamman och de andra i ledet är harens ungar. När harmamman stannar och räknar till 10 ska alla harungar gömma sig så långt de hinner tills harmamman har räknat till 10. Harmamman står kvar på sin plats och letar efter sina harungar. När hon hittar dem säger hon deras namn. För att få fram de ungar hon inte hittar från sin position ropar hon till sist kom fram alla harungar. För att leken ska vara säker står det en pedagog längst bak och tittar var barnen gömmer sig.

Kurragömma

Bestäm hur stort område ni ska leka på så att barnen inte går för långt bort om ni till exempel leker ute.

Den som väljs till att leta räknar till ett bestämt tal. För yngre barn kan man börja med till 20 och de äldre barnen kan räkna lite längre. Den som räknar ska räkna högt så att de andra vet hur långt de har kvar att gömma sig. När den som letar har räknar färdigt ropar hen, nu kommer jag. Nu börjar barnet leta efter de som har gömt sig. När den som letar har letat och inte har hittat alla kan leken avslutas med att barnet ropar fritt fram. Då ska alla som fortfarande är gömda komma fram.

Den som blir hittad först blir den som räknar och letar i nästa omgång.

Sardinburken

Den här leken är som omvänd kurragömma. En person gömmer sig medan de andra räknar till ett förutbestämt tal exempelvis 50. Sedan går alla barn som räknat ut och söker efter den försvunne personen. När barnen hittar den som gömt sig sätter eller lägger sig barnet bredvid den som gömt sig och till slut finns alla barn på samma plats, precis som sardiner i en sardinburk. Leken börjar om då den sista spejaren hittat sardinerna.

I boken Camping och kurragömma av Marin Salto av Olika förlag kan du läsa om Rosita och Emma leker kurragömma. Boken finns också på fem varianter av romani chib.